Het Emmausklooster is het oudste Kapucijnenklooster in Nederland, vernoemd naar de Bijbelse plaats Emmaus. Het is prachtig bewaard gebleven, zowel van buiten als van binnen. Je bent van harte welkom om de sfeer zelf te komen ervaren.


Het Emmausklooster is dé ideale plek voor een retraite. Niet alleen ligt dit klooster op de stilste plek van Nederland. Alles in dit klooster draagt bij aan jouw wens om naar binnen te gaan en de stilte in jezelf te vinden.


Rust, verdieping en ontmoeting, met het hele jaar door een breed scala aan activiteiten. Dat alles vind je in het prachtige Emmausklooster. We zien je graag op een van onze bijeenkomsten.


Je kunt in het Emmausklooster overnachten, deelnemen aan een training of cursus of een inspiratiebijeenkomst organiseren voor je bedrijf. In de rust en stilte kun je optimaal geconcentreerd werken en inspiratie opdoen.

Nieuw leven drie-eenheid

Velp, 21 september 2017 - Verschillende partijen slaan de handen ineen voor behoud en renovatie van de drie-eenheid in Velp. De provincie Noord-Brabant, gemeente Grave, bouwbedrijf Roelofs & Haase en de orde van Kapucijnen werken samen aan de herbestemming van de drie beeldbepalende, religieuze gebouwen in Velp, gemeente Grave. Daarmee wordt de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Velp verhoogd en wordt met de herbestemming van erfgoed het verhaal van Religieus Brabant verder geschreven.
De drie-eenheid Velp is een iconisch ensemble van drie erfgoedcomplexen, gelegen in de gemeente Grave, een ‘must’ in de termen van het erfgoedkader van de provincie. De drie-eenheid bestaat uit het Emmausklooster van de Kapucijnen, het Vincentiuskerkje en het kasteelklooster Bronckhorst. Alle drie de complexen zijn aangewezen als rijksmonument.

Kans
De drie-eenheid verhaalt van eeuwen religieuze geschiedenis: het Vincentiuskerkje als middeleeuwse dorpskerk, het refugieklooster Emmaus uit de zeventiende en achttiende eeuw en het voormalig redemptoristinnenklooster (kasteelklooster Bronckhorst) uit de negentiende en twintigste eeuw, de periode van het Rijke Roomse Leven. Met het vertrek van de Kapucijnen verliest deze plek zijn religieuze functie. Nu ligt er een kans om op zoek te gaan naar nieuwe functies voor de twee kloosters en het kerkje als geheel, als drie-eenheid. Deze zoektocht zijn de drie eigenaren (Gemeente Grave, bouwbedrijf Roelofs & Haase en de orde van de Kapucijnen) samen met de provincie aangegaan. Gezamenlijk is er een ontwikkelplan opgesteld dat een duurzaam gedragen basis biedt voor de herontwikkeling van de drie-eenheid.

Schakel
Gedeputeerde Henri Swinkels: “Deze drie-eenheid is een belangrijke schakel in het verhaal van religieus Brabant. De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Hier zijn prachtige verhalen aan verbonden uit drie belangrijke perioden in de geschiedenis. Het behoud van de drie-eenheid is daarom voor Brabant van belang.”
De provincie investeert daarom maximaal 1,5 miljoen euro voor de duurzame instandhouding, het beheer en het onderhoud van de beide kloosters van de drie-eenheid Velp.

Scharnierpunt
Burgemeester Roolvink: “We staan op een scharnierpunt. De gemeente Grave dient zorgvuldig om te gaan met dit cadeau van de geschiedenis. Niets doen is geen optie.” De gemeente investeert daarom maximaal 1 miljoen euro, waarvan 150.000 euro in het kerkje en het overige bedrag in de openbare ruimte rond de drie-eenheid.
Nico Haase: “Met regelmaat verbouwt en herbestemt Roelofs en Haase monumentale gebouwen. Het geven van een, zo nodig nieuwe, functie is essentieel voor het behoud van monumenten. Ook binnen de drie-eenheid zorgen wij graag voor de restauratie en herbestemming. Samen met de vernieuwing van de openbare ruimte wordt gezorgd voor een nieuwe toekomst voor de monumenten.”
Bouwbedrijf Roelofs & Haase vraagt geen compensatie voor de waardevermindering van het klooster sinds de aankoop enige jaren geleden. Daarnaast investeert het bedrijf de komende jaren enkele miljoenen in het ontwikkelen, restauratie, beheer en onderhoud van de beide kloosters.

Schutspatroon
De Kapucijnen ondersteunen de ontwikkeling met een financiële bijdrage door het klooster in te brengen zonder kosten. Bovendien leveren zij een bijdrage van 200.000 aan de kosten voor behoud en restauratie.
Custos Piet-Hein van der Veer: “Zoals iedereen weet, is de Drie-eenheid de schutspatroon van de Nederlandse kapucijnen. Dit oude religieuze begrip krijgt nu een seculiere, Brabantse invulling. De oorspronkelijke bezieling en de kracht ervan gaan mee met de nieuwe drie-eenheid, nu zonder hoofdletter.”

Emmausklooster

Bezoekadres:
Basilius van Bruggelaan 4
5363 VA Velp (Noord-Brabant)

KvK. 53662261
BTW NL804014565B07
IBAN NL13RABO0166241040

Sitemap

Contact

06- 24 54 77 11 - Receptie Emmausklooster

Receptie is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur. Buiten deze tijden mailen naar:

reserveringen.emmausklooster@brabantzorg.eu

  Emmausklooster

juni   2023
M D W D V Z Z
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord om door te gaan met het bekijken van deze website.