Open Dagen / Monumenten-weekend 10/11 september

Op zaterdag 10 september en zondag 11 september zijn er van 10 tot 17 uur Open Dagen in het Emmausklooster in Velp. Deze Open Dagen zijn in het kader van de landelijke Monumentenweekend. De bezoekers krijgen een verkorte rondleiding aangeboden die afgesloten kan worden met een kopje koffie of thee aan het einde van rondleiding.

Verkorte rondleidingen
Door het jaar heen zijn er rondleidingen in dit voormalig kapucijnenklooster en bijbehorende tuin. Op de zaterdagen om 14.00 uur. In de zomermaanden juni, juli en augustus iedere zaterdag in de andere maanden op de eerste zaterdag van de maand. Zaterdag 3 september aanstaande vervalt de rondleiding vanwege een grote groep die deze hele zaterdag in het klooster een activiteit heeft.
Tijdens de Open Dagen krijgt u een verkorte rondleiding van een half uur à 3 kwartier Wilt u meer weten en zien van dit klooster, meldt u dan aan voor een van de rondleidingen die plaatsvinden op elke eerste zaterdag van de maand.

Oudste kapucijnenklooster in een nog originele staat van Nederland
Het Emmausklooster in Velp is een van de oudste kapucijnenklooster in Nederland, van circa 1733, de baroktijd, en is door de eeuwen heen behouden gebleven in de originelel staat. In 2017 hebben de kapucijnen definitief dit klooster verlaten en verkocht aan de firma Roelofs&Haase uit Rijssel (O). Deze beraadt zich samen met de gemeente Land van Cuijk, het nabijgelegen Brockhorstkasteelklooster (ook in zijn bezit) en het Sint-Vincentiuskerkje van de gemeente over een gezamenlijke nieuwe toekomst. Carrousel Groen uit Schaijk voert het dagelijks beheer uit van het Emmausklooster. Momenteel verblijft een Duitse kapucijn, Christophorus Goedereis, tijdelijk in het klooster om te bekijken of er nog een toekomst is voor dit klooster binnen zijn kloostergemeenschap. De Duitse en Nederlandse ‘provincies’ van kapucijnen zijn recentelijk samengegaan en bezinnen zich ook op een nieuwe, bestendige toekomst. De rondleidingen op 10 en 11 september tonen u voornamelijk de historie van het klooster en de kapucijnen die er leefden.